Школски прибор за основце из Прилужја

5. септембар 2018.

Хуманитарна организација „Српска солидарност храном“ из Београда, у сарадњи са Стоматолошком комором Србије, ученицима Основне школе „Вук Караџић“ у Прилужју пред почетак школске године, донирала је 1400 свезака и школског прибора.

Хуманитарна организација „Српска солидарност храном“ недавно је започела акцију прикупљања свезака и школског прибора за све ученике са Косова и Метохије који похађају наставу на српском језику. Више од хиљаду свезака, школског прибора и четкица за зубе, чланови ове организације, у сарадњи са Стоматолошком комором Србије, поделили су основцима у Прилужју.

„Помажемо колико можемо, ми смо заједно са Стоматолошком комором Србије донели око 1400 свезака и школског прибора и поделили овде у Прилужју,“ рекао је Бранко Антић из Хуманитарне организације „Српска солидарност храном“.

Стоматолошка комора Србије је једна од главних партнера ове хуманитарне организације. Заједничком акцијом, прошле године су у оквиру основних школа у Каменици и Ропотову оформили школске стоматолошке ординације. Овакве акције ће, како најављују, бити настављене и у осталим српским срединама.

„Колико год смо у могућности да отворимо још неке стоматолошке ординације, први кораци су да завршимо опрему у Ропотову, то смо њима обећали, њима треба стерилизатор или аутоклав и у Дому здравља у Грачаници је потребан још један стерилизатор, то смо обећали и помоћи ћемо им да се стоматолошка струка и овде развија,“ истиче Проф. Витомир Констатиновић, директор Стоматолошке коморе Србије.

„Бринули смо о њиховом стоматолошком здрављу, тако да смо им уз помоћ партнера „Курапрокс“ обезбедили четкице за прање зуба у својим пакетићима, и јако се свему томе радујемо, верујемо да ће бити још школа које ћемо на тај начин посетити и тој деци помоћи,“ рекла је Маја Ковачевић, секретар стоматолошке коморе Србије.

Почетак нове школске године у Прилужју почео је поклонима, што је обрадовало не само ученике већ и наставно особље ове образовне установе.

„Пуно нам значи, јер њиховим доласком знамо да постојимо, није то толико битно материјално, колико је битна пажња, и колико је битно да неко мисли на ову децу из Прилужја,“ каже Срђан Здравковић, директор ОШ „Вук Караџић“ у Прилужју.

„Пуно ми значи и драго ми је да смо на самом почетку добили овако леп прибор и имаћемо да користимо леп прибор,“ рекла је Дуња Костић, ученица ОШ „Вук Караџић“ у Прилужју.

Из године у годину број ученика у Основној школи „Вук Караџић“ у Прилужју знатно опада. Ове године је број уписаних првака свега 23, док их је прошле године било 30. Од 314 ученика колико их је било до пре само неколико година, сада ће школске клупе заузети 260 основаца.